marți, 17 iulie 2012

Cat timp dureaza inregistrarea unei marci?

In momentul depunerii cererii de inregistrare marca dvs beneficiaza de protectie provizorie, ulterior cand se va elibera definitiv certificatul aceasta va deveni definitiva.

  Pt a se elibera certificatul este necesara pacurgerea unor etape procedurale prevazute de Legea Mărcilor 84/1998 modificata şi completata prin legea 66/2010 publicata in Monitorul Oficial 226/09.04.2010: 

- depunerea cererii (primiţi un numar de inregistrare care va face imposibilă inregistrarea după aceasta dată a unei mărci asemănătoare cu a dumneavoastră)
- solicitarea de clarificari de catre OSIM in cazul completarii necorespunzătoare sau ilizibile a cererii
- publicarea mărcii in Buletinul Oficial (se aduce la cunostiinţa tertilor cererea de inregistrare şi timp de 2 luni orice terţ interesat se poate opune sau formula obliecţiuni la cererea dumneavoastră de inregistrare)
- invocarea priorităţilor naţionale sau internaţionale ale altor titulari
- soluţionarea opoziţiilor sau contestaţiilor la observaţiile terţilor
- examinarea de fond (este efectuată de serviciul specializat din cadrul OSIM )
- acordarea certificatului şi înscrierea in Registru Naţional al Mărcilor

 De la depunerea cererii vor trece aproximativ 8 luni pâna când Oficiul de Stat va elibera certificatul de inregistrare. Perioada se prelungeste cu un 1-2 ani numai in cazul in care vor exista opozitii din partea tertilor in legatura cu inregistrarea marcii dvs.

Pentru scurtarea timpului de înregistrare se recomanda efectuarea, odată cu depunerea cererii, a unei cerecetari prealabile în care veţi şti de la început ce şanse de înregistrare are marca.
Având în vedere că o marcă inregistrată devine proprietatea privată a celui care a inregistrat-o şi o foloseşte pe piaţă, titularul marcii are pârghiile legislative necesare pentru a demara in justitie actiuni penale sau civile
Certificatul odata acordat este valabil timp de 10 ani, după care se reiau doar o parte din proceduri şi se poate prelungi valabilitatea cu mai multe perioade de 10 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu